Landinformatie  
 
Geografisch  
 
Hoofdstad:  
Inwoners:  
Hoogste punt:  
Oppervlakte:  
Overig  
Staatsvorm:  
Valuta:  
Waarde 1 €:  
Tijdsverschil:  
Taal:  
Beste reistijd:  
Biermerk:  
Eerdere reizen  
 • China, Laos en Cambodja
 •  
 • Maleisië, Thailand en Laos
 •  
 • Argentinië
 •  
 • Midden- en Zuid-Amerika
 •  
   
  Home Sint Maarten Dominica Colombia Reisverslag Route & foto's
                 
  Dominica

   
    Kratermeer

  Dominica is een vulkanisch eiland en behoort tot de Oost-Caribische eilandengroep: de Kleine Antillen. Op het eiland is de onafhankelijke staat Gemenebest van Dominica gevestigd (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek).

  Het landschap van Dominica is een van de mooiste van het Caribische gebied. Het eiland is gelegen tussen de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe. Ten noorden bevindt zich de Atlantische Oceaan. De Caribische Zee bevindt zich ten zuiden van het eiland. Dominica kent een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer. Het eiland is 25 kilometer breed en circa 46 kilometer lang. Met deze oppervlakte is Dominica het grootste eiland van de Kleine Antillen. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig en grillig. Slechts langs enkele inhammen liggen zandstranden. Koraalriffen en veelkleurige vissen zijn volop langs de kustlijn aanwezig.

  In het noorden bevindt zich het hoogste punt genaamd de Morne Diablotin met een hoogte van 1600 meter. De gehele lengte van het eiland kent een bergrug ontstaan door de vulkanische activiteiten, met in het zuiden de Morne des Moulin en de Morne Trois Pitons. Deze bergen hebben een hoogte van maar liefst 1356 meter. Laatstgenoemde bestaat uit drie bergen en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 70 vierkante kilometer. In dit gebied bevinden zich onder meer de Middleham watervallen en diepe kratermeren zoals Fresh Water Lake en Boeri Lake. Eveneens bevindt zich hier een van de grootste warmwatermeren van de wereld genaamd Boiling Lake. Alle natuurgebieden van Dominica worden beschermd door nationale parken en reservaten zoals het Morne Trois Pitons Nationaal Park, The Northern Forest Reserve, het Cabrits National Park en het Scott's Head-Soufriere Marine Reserve. Verder kent het eiland talrijke rivieren en meren die vanuit de bergen naar de kust stromen.

  Het klimaat van Dominica is tropisch. Het droge seizoen valt in de maanden november tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode rond de 25°C. In de overige maanden ligt de temperatuur vaak boven de 30°C. Ook 's nachts blijft het vaak rond de 20°C. Het water heeft gemiddeld een temperatuur van 24°C. Tijdens de maanden mei tot en met oktober vallen er af en toe tropische regenbuien. In de maanden augustus, september en oktober valt de meeste regen. In de maanden maart, mei en juni valt er de minste regen. Per gebied is er veel verschil in de regenval. In de bergen valt zes keer zoveel regen als langs de kust. Over het algemeen kan gezegd worden dat het westelijk deel van het eiland droger is dan het oostelijke deel. In het najaar bestaat er een kleine kans op orkanen.

  Bron: www.landenweb.nl