Mijn werk bestaat voor een deel uit het bouwen van (GIS-)websites. Maar ook in mijn vrije tijd ben ik daar de nodige uurtjes mee zoet. Slimme oplossingen bedenken voor uitdagende vraagstukken, daar doe ik het voor. Bijkomend voordeel is dat ik mijn kennis behoorlijk op peil hou.
De meeste websites hebben te maken met spellen, reizen en geografische kaarten. Of een combinatie daarvan. En soms komt er gewoon iets op je pad, daar 'moet' dan een oplossing voor komen. Zoals de afreken-website GoingDutch.
Hieronder een overzicht van een aantal websites die ik in mijn vrije tijd heb gemaakt.
De afgelopen jaren heb ik een aardige verzameling online spellen (op)gebouwd. Een beetje een uit de hand gelopen hobby. Het zijn allemaal 'klassieke' spellen die gemeen hebben dat je ze in je eentje kunt spelen. Begin 2021 heb ik er een aparte website voor in het leven geroepen. Het plan is om daar eens in de zoveel tijd een nieuw spel aan toe te voegen. Suggesties zijn welkom!
Ten tijde van de Corona-crisis in 2020 leek het ons een goed idee om online een potje te klaverjassen. Probleem, er bestond eigenlijk geen website waarmee je dat kon doen. Wel tegen de computer, maar niet met vier vrienden onder elkaar. Enigszins optimistisch riep ik toen dat ik dat zelf wel kon maken. Het bleek een zwaardere bevalling dan gedacht. Maar uiteindelijk is het toch gelukt!
Het thuisfront op de hoogte houden van je reis-bevindingen. Dat ging vroeger via post-restante brieven en fotocamera's met rolletjes die je moest laten ontwikkelen. Tegenwoordig doen we dat allemaal digitaal. Dat kan via de bekende Social Media-kanalen. Maar ik vind het leuker om zelf een website bij te houden met locatie, route, foto's en reisverslagen. Dankzij laptop en WiFi een fluitje van een cent.
Je kent het vast wel. Je gaat met een groep vriend(inn)en een week op vakantie en tijdens deze vakantie doet iedereen uitgaven voor gemeenschappelijk gebruik. Na afloop van de vakantie is het een hele klus om uit te rekenen wie er nou precies hoeveel heeft uitgegeven en wie er nog geld van anderen krijgt. En daar heeft (begrijpelijkerwijs) niemand zin in. GoingDutch is een handig hulpmiddel voor deze klus.
Ik heb een zwak voor papieren kaarten. Direct bij aankomst zo'n ding kopen en er vervolgens uren naar kijken. Maar dankzij de mobiele telefoon en Google Maps is het een uitstervend ras. Mijn plan was om een website te maken waarop je kunt zien voor welke gebieden papieren kaarten bestaan. Dat is (nog) niet gelukt. Wel allerlei handige info voor op vakantie. En een leuke GIS-speeltuin voor mij.
Al een tijd loop ik met een idee. Een digitale speurtocht, dat is de werktitel. Met behulp van vragen, raadsels en aanwijzingen de juiste route zien te vinden. Een beetje vergelijkbaar met een escape-room, maar dan op een digitale kaart. Het plan krijgt - in mijn hoofd - steeds meer vorm. Of en wanneer het er komt? Geen idee, maar hopelijk staat hier binnen afzienbare tijd een link naar de nieuwe website.