REIZEN
Wat maakt reizen zo leuk ...

Gaan jullie alweer op vakantie? Nee, we gaan niet op vakantie, we gaan op reis. Dat is toch echt iets anders. Lekker zwart/wit gesteld dient een vakantie om te ontspannen en een reis om nieuwe dingen te ontdekken. Allebei leuk, allebei anders.

Een goede reis begint met het maken van een globaal plan en het kopen van een vliegticket. Om vervolgens ter plekke uit te vogelen hoe je het globale plan gaat uitvoeren. Of erachter te komen dat er nog veel betere plannen bestaan. Op reis ben je best veel tijd kwijt met dingen regelen. Of het nu gaat om de aanschaf van een visum, uitzoeken hoe je van A naar B komt, het bemachtigen van lokale valuta of het zien te vinden van een slaapplek. Het vraagt veel improvisatievermogen.

Vaak gaat het niet zoals je vooraf bedacht had. Het openbaar vervoer staakt, het enige ho(s)tel in de wijde omgeving zit vol, of er is weer een of andere nationale feestdag waarop alles gesloten is. Voordeel daarvan is dat je regelmatig op onverwachte plekken komt en meer in contact komt met de lokale bevolking. Voor mij is dat de charme van reizen.

Hieronder een overzicht van mijn reisverleden. Toegegeven, een aantal ervan schurkt tegen het predicaat 'vakantie' aan. Zal wel iets met de leeftijd te maken hebben.

Georgië
mei - juni 2019

"Waar een programma als 'Wie is de Mol' allemaal niet goed voor is. Na het zien van de opnames in Georgië was het duidelijk, daar moesten we ooit eens naar toe. We bleken niet de enigen. Vrienden Jojan en Tjebbe uit Soest bleken precies dezelfde reactie te hebben. Vage ideeën werden omgezet in concrete plannen. En zo trokken we met z'n vieren een paar weken per 4WD door dit ruige land ..."

Canada
augustus - september 2018

"In 2010 ontmoetten we in Cambodja een Zwitsers-Canadees stel, Julia en Matt. Het contact bleef, en in 2013 zijn ze zelfs in Nederland komen wonen. Een oude belofte kon worden ingelost: Matt zou ons zijn zo geliefde Canada laten zien. En zo geschiedde. Als aftrap van hun wereld-huwelijks-reis zijn we met z'n vieren per camper van Calgary naar Vancouver getrokken ..."

Caraïben & Colombia
januari - februari 2017

"Inderdaad op het eerste oog een wat wonderlijke combinatie van bestemmingen. Maar zowel Colombia als het Caraïbisch gebied stonden al jaren hoog op het lijstje. Gisteren veilig aangekomen op Sint Maarten. Mooi koloniaal optrekje hier. Gisteravond nog even naar het strand en daarna lang geslapen. Vandaag wat heftige buien, maar wel in T-shirt-temperatuur ..."

China
juli - augustus 2015

"Mijn zus heeft een dochter uit China geadopteerd, Zhong Bing. Met de hele familie zijn we teruggegaan naar China om te kijken waar zij de eerste jaren van haar leven heeft doorgebracht. Aansluitend hebben we nog een paar weken rondgereisd langs een aantal prachtige plekken in dit uitgestrekte land, voornamelijk in de provincie Yunan ..."

Zuidelijk Afrika
januari - maart 2013

"Na een dag reizen komen we vermoeid aan in Kaapstad, waar de taxichauffeur toch enige moeite heeft met het vinden van ons hotel. Lady Hamilton is een vergane glorie koloniaal hotel, met een lekkere douche en een fantastisch bed. Toch gaan we er eerst nog even op uit. Dat biertje hebben we tenslotte wel verdiend. We genieten van een biertje en een bopoti voordat we om half negen ons bed in duikelen ..."

China, Laos & Cambodja
april - juli 2010

"Als ik op Schiphol aankom wordt ik enthousiast in de armen gevlogen door Noor en Zhong Bing, die niet kunnen wachten tot ons avontuur in China gaat beginnen. De vlucht gaat soepel en we dutten zelfs een beetje weg. Op Hong Kong airport is het allemaal even zoeken, maar na een reis met de shuttlelijn naar de andere terminal kunnen we doorvliegen naar Nanning waar we worden opgewacht door Cindy ..."

Maleisië, Thailand & Laos
november - december 2008

"Voor ons gevoel was het twaalf uur 's avonds toen we aankwamen in Kuala Lumpur. Hier was het ochtend. Met de nieuwe rail naar de stad en even moeten zoeken naar een hotel, omdat het vakantie is. Meteen genoten van het heerlijke voedsel. Bij een niet toeristisch tentje geluncht, en dat hebben we geweten, stoom kwam uit onze oren. Natuurlijk ook even op de skybridge van de Petronas-towers gestaan om een mooi uitzicht over de stad te hebben ..."

Argentinië
oktober - december 2005

"Nadat we afscheid genomen hadden op Schiphol kwamen we erachter dat het vliegtuig vertraagd was. Voor ons geen ramp want dat betekende minder lang wachten in Madrid. Zowel in Madrid als in Rio de Janeiro (waar het regende en we het christusbeeld dan ook niet gezien hebben) moesten we aardig wat kilometers lopen om bij het volgende vliegtuig te komen, maar na 26 uur reizen zijn we dan in Puerto Iguazú. Een lieflijk dorpje waar helaas op zondag geen geld te krijgen is ..."

Midden- & Zuid-Amerika
januari - augustus 2004

"Mexico heeft het allemaal. We begonnen in het zonnige warme Puerto Vallarta met 27 graden. Heerlijk genoten van een luxe weekje in een schitterend resort met een ontbijtbuffet waarbij je je vingers wel wilde opeten. Vanaf het terras waar we ontbeten hadden we een mooi uitzicht over de baai en de tweede ochtend zwemt daar doodleuk een walvis voorbij. Naast de walvissen heeft Puerto Vallarta ook een hele zwerm Pelikanen en zoals op de foto's te zien is zijn ze niet erg schuw en zeer fotogeniek ..."

Nepal
oktober 2000

"De Langtang & Helambu trek is één van de bekendere trekochten in Nepal. Bovendien redelijk eenvoudig te bereiken vanuit Kathmandu. In 2000 waren we zo ongeveer de laatste lopers van het seizoen. De trek duurt zo'n twee weken. Koud en zwaar, maar de spectaculaire omgeving maakte de tocht meer dan waard ..."

Vietnam
maart - april 1998

"In 1998 hadden we het plan om naar Ecuador te gaan. De ziekte van Pfeiffer gooide roet in het eten en de plannen moesten worden aangepast. Het werd uiteindelijk Vietnam. Eigenlijk was Vietnam dus tweede keus. Maar het werd een prachtige reis. 'Elk nadeel heb se voordeel' zou een legendarische voetballer zeggen ..."

Sumatra - Indonesië
Ergens in 1996

"In 1996 zijn Natascha en ik voor het eerst samen op reis geweest. Vier weken rondtrekken door/over Sumatra. Het was Natascha haar eerste echte reis-ervaring. Dan is midden in de nacht landen op het vliegveld van Medan en vervolgens per becak (fiets-taxi) richting centrum op zoek naar een hotel een spannende sprong in het diepe ..."

Eerdere reizen
periode 1993 - 2004

Tsja, ook voor 1996 werd er al gereisd. Met als hoogtepunt in 1993 m'n eerste backpack-reis door India, Nepal, Thailand, Maleisië, Singapore en Indonesië. Maar daarvan zijn geen digitale reisverslagen. Fotocamera's bevatten destijds nog rolletjes die je moest laten ontwikkelen. En contact met het thuisfront ging via post-restante brieven. Ik ben blij dat ik dat ook nog meegemaakt heb.